KGZ Ptuj X
GO

Nasveti o prašičereji

Nasveti - Prašičereja - sreda, 20. december 2017

Izdelava domače jetrne paštete

V času domačih kolin se lahko odločimo za izdelavo domače paštete, ki temelji na enostavnem postopku.

Pašteta je narejena iz mesnega in mastnega tkiva z dodatkom manjše količine jeter in začimb. Za pašteto moramo v osnovi narediti  emulzijo oziroma gladko zmes mesnih in maščobnih delov z dodatki začimb.  Bolj kot hočemo imeti gladko pašteto bolj fino mletje in mešanje testa moramo zagotoviti. Če hočemo iz mesnega dela in maščobnega dela narediti gladko testo emulzijo, moramo obdelavo surovin delati v vročem stanju, da pride v postopku do razgradnje beljakovin.

Mleto mesno in maščobno tkivo nato segrejemo in vroče obdelamo v kutru, doma lahko v multipraktiku  ali z uporabo paličnega mešalnika. Ko dosežemo dobro testo, dodamo začimbe in na koncu jetrno testo ali jetrno tekočo emulzijo, ki smo jo predhodno dobro pripravili. Dodajamo vročo juho, v kater smo skuhali dele mesa in maščobe. Vse skupaj lahko delamo v posodi, ki je v vroči vodi in po obdelavi potem še kuhamo cca 2 uri. Tako pripravljeno pašteto nato napolnimo  v čiste kozarce, ki jih zapremo s pokrovi.  Temu sledi pasterizacija ali sterilizacija napolnjenih kozarcev, da zagotovimo daljše konzerviranje in obdobje hranjenja. Če segrevamo do višjih temperatur je priporočljivo zmanjšati količino dodanih jeter, da pašteta ne greni. Če dodajamo nitritno sol dosežemo bolj rdečo barvo paštete, v primeru morske soli pa ostane barva bolj sivo rjave barve, vendar je pašteta bolj zdrava. Postopek izdelave mora potekati v čistem in higiensko neoporečnem prostoru, da preprečimo delovanje kvarnih mikroorganizmov.

 

Receptura za 2 kg domače paštete v g – gramih ali ( % procentih)

mehka slanina 500 g (25%),

obrezline mesa 460 g (23%),

kuhana glavina s kožo 300 g (15%),

jetra 340 g (17%),

juha 400 g ( 20%),

sol 28 g (1,4%),

česen granulat 10 g (0,5%),

pražena čebula 60 g (3%),

poper, muškatni orešček, kumina, majeron in ostale začimbe po okusu.

Zaključek

Za izdelavo paštete lahko uporabimo meso in jetra prašičev ali drugih vrst živali, glede na možnosti in tudi želenega okusa. Prav tako uporabimo začimbe in dodatke, ki so nam po okusu najbolj primerne. Na ta način si lahko izdelamo domač praktično uporaben mesni izdelek za vse generacije. Pa dober tek.

 

KGZS Ptuj Kmetijska svetovalna služba

Peter Pribožič, univ. dipl. ing. zoot.     

Nazaj na seznam novic

Vsi kontakti