KGZ Ptuj X
GO
Nasveti   ●   Poljedelstvo

Nasveti o poljedelstvu

Nasveti - Poljedelstvo - ponedeljek, 01. avgust 2016

Analize tal

Analize tal Analize tal

Tako kot vsa živa bitja tudi rastline potrebujejo za rast in razvoj hranila. Iz tal dobijo makro hranila ki so fosfor kalij dušik kalcij magnezij žveplo. Ter mikro hranila, to pa so številni drugi elementi tudi težke kovine ki jih rastline potrebujejo v manjših količinah vendar so nujno potrebni za razvoj rastlin.

S pomočjo teh hranil vode CO2 in svetlobe rastline s pomočjo fotosinteze ustvarjajo nove gradnike organske mase, ki je osnova življenja na zemlji.  

Uspešnost izgradnje organske mase deluje po principu Liebigovega zakona. To je zakon minimuma ki govori o tem da se pridelek ravna po tistem elementu  ki ga najmanj.

Rodovitnost tal je odvisna od vsebnosti posamezni predvsem makro hranil v tleh in njihovega razmerja. Edini način da to ugotovimo je analiza tal.

Najbolje je da z lopato odvzamemo vzorec tal do globine obdelave, tj. do približno 22 cm na njivah, in 5- 7 cm na travnikih. To naredimo tako, da lopato zasadimo v tla, jo s plastjo zemlje potegnemo ven ter vrženo na stran potem pa   po celotni globini tal odvzamemo tanko plast  prsti in ga vsujemo v vedro. To naredimo na 15 do 20 mestih čimbolj enakomerno  po celi parceli, da dobimo 5- 10 kg zemlje, ki jo v vedru čimbolj enakomerno premešamo in vzamemo 0,5 do 1 kg vzorca v PVC vrečko, ter ga označimo. Nujni podatki so :Lastni naslov, domače ime  in št. gerk-a parcele, vrsta rabe, globina vzorca, ali so tla lahka težka ali srednje težka za obdelavo. 

Priporočamo analizo na fosfor, kalij, PH vrednost, humus.

Prst vedno odvzamemo na površini, na kateri rastline uspevajo enako dobro. Če imamo s katerim delom vrta izrazite težave, je smiselno odvzeti dva vzorca – le s primerjavo rezultatov bo mogoče ugotoviti, ali je vzrok za različno rast lahko v tleh.

Šele na osnovi rezultatov analize se lahko odločimo za prihodne ukrepe glede gospodarjenja in gnojenja. Analiza tal je koristna za daljše obdobje, tudi če smo po petih letih analizo ponovili nikakor ni smiselno zavreči starih analiz ker lahko v kombinaciji z analizami na daljše obdobje dejansko ugotovimo kaj se z našimi tlemi dogaja. Rezultate analiz bomo interpretirali v naslednji številki.

 

Avtor: Ivan Brodnjak

Nazaj na seznam novic

Vsi kontakti