KGZ Ptuj X
GO
Nasveti   ●   Govedoreja

Nasveti o govedoreji

Nasveti - Govedoreja - sreda, 01. junij 2016

Vročinski stres pri kravah molznicah v poletnih mesecih

Čeprav je letošnja pomlad zelo hladna in vlažna vseeno pričakujemo v poletnih mesecih zelo visoke temperature. Zlasti lahko dolgo vroče obdobje močno vpliva na segrevanje hlevskih prostorov, kjer se zadržujejo živali. Temperature v hlevu pogosto takrat presegajo 35 o C, kar zelo neugodno vpliva na počutje živali. Višja, kot je proizvodnja bolj živali trpijo zaradi posledice visokih temperatur. 

Krava ki daje 10.000 kg mleka letno proizvede blizu 2000 W toplote na dan. Vso nastalo toploto mora oddati v okolje. Če je zaradi visokih zunanjih temperatur oddaja v okolje slabša živalim naraste telesna temperatura tudi do 20 C.  Naše izkušnje kažejo, da imajo krave v času poletne vročine pogosto telesno temperaturo okoli 40 C. Zato je skrb rejca znižati temperaturo v hlevu, da zmanjšamo negativne učinke visoke temperature na nižjo prirejo, zdravje živali in na nižje vsebnosti v mleku. Nizka vsebnost mlečnih maščob je poledica zavračana krme, ki je strukturno bogata in služi za normalno delovanje vampa. Zelo prizadeta je v vročem obdobju plodnost  živali. 

Kako zmanjšamo vročinski stres?

Za dobro hlajenje morajo biti v hlevu nameščeni ventilatorji in pršilci za tuširanje krav. Ventilatorji morajo pri govedu zagotavljati hitrost gibanje zraka med  2,5 – 3 m/s, v času visokih temperatur je gibanje zraka celo dopustno nad to mejo. Ob ventilatorjih  namestimo tudi šobe z vodo, s katerimi dodatno hladimo zrak ali direktno živali.  Priporočajmo šobe z visokim pritiskom tako, da ne prihaja do vlaženja ležalnih površin ( boksov).  Pri pršenju z visokim pritiskom prihaja do ustvarjanje megle, ki se  porazdeli po celem hlevu in se s  tem zniža temperaturo zraka. Lahko pa ventilatorje, ki so nameščeni  na hodniku pred jaslimi opremimo tudi s tuši za tuširanje krav s šobami nizkega pritiska.  Pri tem sistemu se koža krave vlaži in se tako ohlaja in  se s tem niža temperatura telesa. Pri hlajenju krav z vodo  je potrebno šobe občasno vključevati in izključevati. Najbolje, da se to regulira elektronsko na ustrezne časovne presledke. Časovne presledke je potrebno ob zelo visokih temperaturah v hlevu povečati, ob visoki vlažnosti hleva pa zmanjšati ali jih izklopili. Pri hlajenju z vodo je potrebno obvezno kontrolirati vlago v hlevu. 

Poskrbimo za zadostno količino vode

Poskrbimo, da je dovolj vode na razpolago in je pretok vode pri koritih in napajalnikih ustrezen. V času visokih temperatur se poraba vode zelo poveča. Raziskave kažejo, da se poraba vode veča s povečano povprečno dnevno temperaturo. Krave z visoko mlečnostjo in visoko temperaturo  porabijo dnevno  okoli 180 l vode. Pomembno je poudariti, da krave ne spijejo samo povprečno dnevno več vode ampak te tudi več na časovno enoto, torej hitreje pijejo. Zato je še posebej pomemben pretok vode pri napajalnikih in koritih. Živalim moramo dati na razpolago dovolj prostora pri koritih, da ne nastaja zastoj ob koritih in bi s tem močnejše živali odganjale šibkejše .

Nekaj napotkov 

Če v hlevu nimamo ventilatorjev jih takoj namestimo, posvetujmo se s strokovnjaki za to področje.

Namestite šobe ob krmilni mizi ali ventilatorje opremite s šobami visokega pritiska. Če imamo možnost, živali ponoči izpustimo na bližnji pašnik, da se hlev ponoči ohladi. Posebej poskrbimo, da je dovolj vode na razpolago in so ustrezni pretoki. Namestimo še dodatna korita, če opazite gnečo ob koritih. V obroku povečajte količino mineralov do 25 %  in dodajte sodo bikarbono. Pazite da se obroke ne segreva in da je odvzem silaže dovolj velik. 

 

Avtor: Anton Hohler

Nazaj na seznam novic

Vsi kontakti