KGZ Ptuj X
GO
Nasveti   ●   Govedoreja

Nasveti o govedoreji

Novice - Nasveti - Govedoreja - petek, 18. oktober 2019

OSKRBA PARKLJEV PRI KRAVAH MOLZNICAH

Bolezni parkljev in posledično šepanje so eden izmed najpogostejših vzrokov izločitev krav molznic. Vzroki za bolezenske spremembe parkljev so neustrezna namestitev, oskrba in prehrana krav molznic. Pomembna je tudi genetska predispozicija. Pogoste bolezni parkljev so difuzni aseptični pododermatitis (Pododermatitis aseptica difusa), čir podplata (Rusterholzov čir, Pododermatitis circumscripta), vnetje svitkove kože (Dermatitis digitalis, Mortellaro), vnetje kože medparkljeve špranje (Dermatitis interdigitalis), parkljeva razjeda (Erosio ungulae), medparkljeva flegmona (panaricij, Phlegmona interdigitalis) in tilom (limaks, Hyperplasio interdigitalis). Prevalenco in incidenco bolezenskih sprememb parkljev lahko zelo zmanjšamo predvsem z ustrezno prehrano krav molznic in s funkcionalno korekcijo parkljev. Kritična za ohranjanje dobrega zdravstvenega stanja parkljev je tudi ustrezna nega parkljev. Uporabljamo lahko kopeli ali npr. suho krtačno čiščenje parkljev. Zelo previdni moramo biti pri nakupu živali, da preprečimo vnos določenih bolezni (npr. digitalnega dermatitisa) v čredo. Bolezni parkljev zelo slabo vplivajo na počutje krav molznic in so pogost vzrok za izločitev. Zmanjša se uspešnost reje. Terapija nekaterih bolezenskih sprememb oz. bolezni parkljev je pogosto dolgotrajna in neuspešna. Zato je zelo pomembno, da živali ustrezno namestimo in oskrbimo ter tako poskrbimo, da je bolezenskih sprememb parkljev čim manj. Razvoj bolezenskih sprememb parkljev lahko preprečujemo tudi z izpustom in pašo. Če so vremenske in talne razmere ugodne, omogoča predvsem paša boljše razmere za gibanje in ležanje ter posledično razbremenitev parkljev. Če so krave na paši, je bolezenskih sprememb parkljev manj.

 

FUNKCIONALNA KOREKCIJA PARKLJEV

Parklje je potrebno redno pregledovati in korigirati. Funkcionalna korekcija parkljev je zelo pomembna za ohranjanje dobrega zdravstvenega stanja krav molznic in uspešno prirejo mleka. Cilj funkcionalne korekcije parkljev je ohranjanje zdravih in funkcionalnih parkljev. Zelo pomembna je pravočasna diagnostika in ukrepanje. Posledice slabe oskrbe parkljev so bolezenske spremembe parkljev. Najbolj očiten klinični znak bolezenskih sprememb parkljev, ki ga rejci najlažje in najprej opazijo, je razbremenjevanje prizadetih okončin in šepanje. Priporočljivo je, da parklje pregledamo in korigiramo vsaj dvakrat letno, pred presušitvijo in približno dva do tri mesece po telitvi. Seveda pa moramo krave pregledati in ustrezno oskrbeti tudi vsakič, ko opazimo bolezenske spremembe parkljev in šepanje. Za kvalitetno izvajanje funkcionalne korekcije parkljev je nujno potrebna ustrezna oprema. Nepogrešljiva za temeljit pregled parkljev, za izvajanje funkcionalne korekcije in za zdravljenje parkljev je kvalitetna stojnica, ki omogoča umiritev in fiksacijo goveda. Kvalitetne moderne stojnice za fiksacijo goveda omogočajo fiksacijo živali z minimalnim stresom in omogočajo izvajalcu funkcionalne korekcije parkljev ali druge oskrbe parkljev odlične pogoje za delo.

Za izvedbo funkcionalne korekcije parkljev je potrebno govedo ustrezno fiksirati. Potrebni so vsaj oglavnik, vrv in stojnica za fiksacijo goveda. Pomembno je, da z govedom ravnamo mirno in strokovno, da živalim ne povzročamo nepotrebnega stresa.

 

Čas in pogostost izvajanja funkcionalne korekcije parkljev:

 • pred presušitvijo
 • približno dva do tri mesece po telitvi
 • če je potrebno takoj (bolezenske spremembe parkljev, šepanje)
 • plemenske telice, ko dosežejo plemensko zrelost in približno dva meseca pred telitvijo
 • dva do tri tedne pred izgonom na pašo in nato po koncu pašne sezone

 

Potrebni pogoji in pripomočki:

 • ustrezen prostor (dovolj velik, ustrezna osvetlitev, voda, elektrika idr.)
 • stojnica za fiksacijo govedo (za funkcionalno korekcijo parkljev)
 • ostali pripomočki za fiksacijo goveda (oglavnik, vrvi idr.)
 • zaščitna oprema (primerna oblačila, obutev, zaščitne rokavice, zaščitna očala idr.)
 • pripomočki za funkcionalno korekcijo parkljev (različni kopitni noži, kotni brusilnik s posebnimi ploščami za funkcionalno korekcijo parkljev, klešče za funkcionalno korekcijo parkljev, kopitne klešče idr.)
 • voda, jod, antibiotična pršila, material za obvezovanje, ortopedske podložke, lepilo za ortopedske podložke idr.
 • pripravki za nego parkljev

 

Funkcionalno korekcijo parkljev lahko izvajajo tudi rejci sami. Nujno je, da se za to ustrezno usposobijo. Neustrezna korekcija parkljev lahko pri živalih povzroči neugodje, bolečino in nadaljnje zdravstvene težave. Možnosti za takšno izobraževanje so tečaji za funkcionalno korekcijo parkljev in različni krožki. Pri nekaterih bolezenskih spremembah parkljev je potrebno živalim nujno zagotoviti veterinarsko oskrbo. Če je zaradi bolezenskih sprememb parkljev potrebno zdraviti kirurško in z zdravili lahko to izvede le veterinar.

 

Pripravil: dr. Andrej Toplak, univ. dipl. inž. zoot., dr. vet. med., svetovalec specialist za govedo, drobnico

Nazaj na seznam novic

Vsi kontakti